Atunci cand consumi alimente bogate in grasimi saturate (toate produsele de origine animala si cele procesate industrial), nivelul colesterolului rau creste, se formeaza depozite de grasime (placi de aterom) pe peretii interiori ai vaselor de sange si inima nu
mai functioneaza cum trebuie. Apar bolile cardiovasculare care sunt
foarte periculoase si omoara in continuare cei mai multi oameni la nivel
mondial. Sportul, gestionarea corecta a stresului, precum si
respectarea unui regim alimentar adecvat pot sa faca minuni pentru inima
si sa o ajute sa functioneze corect din nou.
De aceea, este esential sa consumam cu regularitate aceste 8
alimente care protejeaza inima de boli. Acestea furnizeaza corpului
anumiti nutrienti care au un rol protector asupra sistemului
cardiovascular.
Iata care sunt cele mai bune alimente pentru inima ta:
1. Terciul de ovaz
Este de preferat sa prepari terciul din fulgi cat mai mari sau
chiar din spartura de ovaz, deoarece aceste sortimente sunt mai putin
procesate si au un continut mai mare de fibre solubile. Aceste fibre
sunt cele care protejeaza inima de boli, determinand scaderea
colesterolului. Odata ajunse in sistemul digestiv, fibrele solubile din
terciul de ovaz absorb colesterolul si faciliteaza eliminarea lui din
corp, impiedicand astfel absorbtia lui in sange.
2. Fructele de padure
Afinele, zmeura, coacazele si capsunile sunt cele mai bune fructe
pentru sanatatea inimii. Un studiu citat de publicatia Health.com arata
ca femeile care obisnuiesc sa consume mai mult de trei portii de afine
si capsuni pe saptamana si-au redus cu 32% riscul de a suferi un
infarct.
Antocianinele care confera culoarea intensa si flavonoizii sunt
substantele care scad tensiunea arteriala si dilata vasele sanguine,
favorizand circulatia sangelui.
3. Fasolea neagra
Este unul dintre alimentele care nu trebuie sa lipseasca din dieta,
deoarece are foarte multi nutrienti cu rol benefic pentru sanatatea
sistemului cardiovascular. Boabele de fasole neagra contin acid folic,
antioxidanti si magneziu care au capacitatea de a scadea tensiunea
arteriala, fiind un efect benefic in cazul persoanelor care sufera de
hipertensiune arteriala.
De asemenea, datorita continutul ridicat de fibre, fasolea neagra
poate sa controleze nivelul glicemiei in sange, avand un impact benefic
si asupra colesterolului, mentinandu-l in limite normale. Aceleasi
beneficii le obtii si daca incluzi in dieta nautul, mazarea si lintea.
4. Somonul
Este pe primele locuri in topul celor mai bune alimente care
protejeaza inima de boli. Are acizi grasi omega-3 care sunt acele
grasimi sanatoase cu rol protector asupra arterelor si a intregului
sistem cardiovascular. Aceste grasimi bune care sunt furnizate in urma
consumul de somon impiedica aparitia bolilor de inima, scad tensiunea
arteriala, scad trigliceridele si previn aparitia inflamatiilor in corp.
Potrivit recomandarilor oferite de Asociatia Americana a Inimii trebuie
sa consumam saptamanal cate doua portii de somon preparat la cuptor
(sau pastrav, macrou, hering, sardine, ton).
5. Ciocolata neagra
Alege sortimentele de ciocolata cu peste 70% cacao si consuma cu
regularitate cate 1-2 patratele pe zi. Ciocolata neagra contine
polifenoli care regleaza tensiunea arteriala, previn formarea
cheagurilor de sange si lupta cu inflamatiile care apar in corp. Din
pacate, ciocolata cu lapte sau sortimentele cu diverse creme nu intra in
aceasta categorie, prin urmare nu protejeaza inima si contin o
cantitate prea mare de zahar si alte grasimi saturate.
6. Nucile romanesti
Se recomanda consumul zilnic a unui pumn mic de nuci crude,
deoarece s-a demonstrat ca acest obicei reduce cu 50% riscul de a face
boli de inima. Nucile sunt pline de grasimi sanatoase care scad nivelul
colesterolului rau. crescand in acelasi timp nivelul colesterolului bun.
Un efect asemanator il obtii daca consumi migdale crude, unt de migdale
(trebuie sa contina doar migdale), unt de arahide (sa contina doar
arahide si eventual putina sare), seminte de dovleac, seminte de floarea
soarelui crude si nuci caju.
7. Uleiul de masline extravirgin sau presat la rece
Este deosebit de util pentru sanatatea inimii, deoarece contine
grasimi sanatoase care favorizeaza scaderea colesterolul rau si
protejeaza inima de boli. Alege sortimente de ulei de masline de
calitate pentru a beneficia de acest efect protector si evita-le pe cele
rafinate sau din turte de masline.
8. Avocado
Pe langa faptul ca are un continut bogat in grasimi bune care scad
colesterolul, avocado previne aparitia inflamatiilor care favorizeaza
formarea aterosclerozei. Foloseste-l de cate ori ai ocazia, in locul
untului obisnuit, deoarece vei obtine aceeasi textura, insa va furniza
corpului numai grasimi sanatoase, spre deosebire de grasimile saturate
existente in untul din lapte.
loading...
0 comentarii :