Vitamina C dar si polifenolii din compozitia capsunilor confera acestora un puternic efect antiinflamator si antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina,
pigmentul care da fructului culoarea rosie. Consumul de capsuni este
indicat persoanelor care sufera de boli precum artrita, astm, dar si
ateroscleroza, boala a vaselor de sange care se asociaza cu inflamatie.
Acidul salicilic este benefic pentru cei care sufera de guta si
reumatici.
Capsunile sunt recomandate pentru remineralizarea
organismului, fluidizarea si purificarea sangelui. Favorizeaza tranzitul
intestinal, ajuta in cresterea diurezei si tonifierea corpului.
Totodata, capsunile favorizeaza producerea globulelor rosii, stimuleaza
metabolismul si cresc capacitatea de ardere a grasimilor.
Datorita continutului lor de vitamina K, au un efect benefic asupra
ficatului, ajutand in insuficienta hepatica si la afectiunile bilei.
Capsunile asigura o buna functionare a organismului, il tonifica si
il vitaminizeaza, fiind un bun tratament in lupta impotriva anemiei,
asteniei si a insomniei.
Prin continutul de acid folic, o substanta care previne aparitia
malformatiilor fatului, contribuie la dezvoltarea sanatoasa a acestuia.
Polifenolii din capsuni ajuta organismul sa contracareze efectul
toxinelor si a radicalilor liberi produsi in urma proceselor metabolice.
in acest fel ne mentin tineri mai mult timp si previn aparitia unor
boli degenerative si chiar a cancerului. De asemenea, capsunile sunt o
sursa importanta de mangan, care ajuta in lupta impotriva stresului
oxidativ si a radicalilor liberi. Sunt eficiente in combaterea
ridurilor, atat consumate ca atare, cat si aplicate sub forma de masti.
Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din
Ohio a demonstrat ca aceste fructe stopeaza evolutia leziunilor
canceroase la nivelul esofagului.
Studiile americane realizate in 2010 la Centrul pentru cercetari
privind imbatranirea din Boston au aratat ca persoanele, care consuma
frecvent fructe de padure au un risc mai mic de a se imbolnavi de
Alzheimer. Astfel, alaturi de afine si de fragi, capsunile imbunatatesc
memoria si procesul de invatare.
Capsunile constituie adjuvant in vindecarea ranilor si a arsurilor,
prin continutul insemnat de vitamina C, o vitamina care are un rol
important in grabirea procesului de vindecare a organismului, inclusiv a
pielii. Gratie compozitiei lor, ajuta la mentinerea integritatii
tesuturilor, a unghiilor si a parului, dar si a sanatatii pielii.
Capsunile se afla pe locul 4 dupa mure, afine si zmeura ca nivel de antioxidanti.
Aceste fructe proaspete isi pastreaza la maximum nivelul
nutrientilor timp de 48 de ore de la recoltare. Din pacate, ele se
deterioreaza repede chiar si in frigider. Din acest motiv, este
recomandat sa le mentinem la o temperatura cat mai scazuta, de circa 2
grade, pe raftul cel mai apropiat de congelator, intr-un recipient
inchis.
loading...
0 comentarii :