Datorita aportului crescut de vitamine, minerale si alte substante
cu roluri benefice in promovarea sanatatii, medicii nutritionisti
recomanda consumul zilnic a 3-4 portii de fructe si 4-5 portii de legume. Continutul crescut de apa – circa 80% - si valoarea energetica scazuta transforma legumele si fructele in adevarati aliati ai pastrarii unei greutati corporale sanatoase.
Potrivit „Abecedarului de nutritie“, coordonat de prof.dr. Nicolae
Hancu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, mult timp s-a
considerat ca substantele valoroase din legume sunt doar vitaminele,
mineralele si fibrele. in ultimele decenii insa, oamenii de stiinta au
descoperit un arsenal cu totul nou de substante protectoare in
alimentele vegetale, numite generic substante fitochimice –
fitochimicale. Institutul American pentru Cercetarea Cancerului
estimeaza ca, la persoanele care consuma multe legume – in special
usturoi, varza, broccoli, telina, conopida, rosii, marar si patrunjel –
au un risc mai scazut de boli cardiace si cancer tocmai datorita acestor
fitochimicale. De asemenea, plantele produc peste 600 de carotenoizi,
care sunt atat vitamine, cat si antioxidanti eficienti. Legumele si
fructele sunt surse importante de vitamina C, acid folic, steroli
vegetali care contribuie la scaderea colesterolului din sange si
fitoestrogene, adica substante cu rol protector impotriva cancerelor
hormonodependente.
Multa vreme s-a crezut ca pigmentii care confera fructelor culoare
au doar un rol esteic. Astazi se stie ca tot curcubeul culorilor din
fructe joaca un rol esential in creseterea starii de sanatate. De
exemplu, culoarea galben intens a pulpelor unor fructe precum caisele,
mango, pepenii galbeni se datoreaza betacarotenului cu efect
antioxidant, iar culoarea rosie a tomatelor este data de lycopen, cu
efect in prevenirea cancerului de prostata. Rosul altor fructe este
produs de anticianozide, substante benefice in prevenirea cataractei si a
cancerului. Sterolii si stanolii reprezinta grasimi naturale care se
gasesc in toate plantele si care s-a demonstrat ca reduc eficient
colesterolul.
loading...
0 comentarii :