Preoții făceau baie de patru ori pe zi, iar laicii se îmbăiau dimineața și înainte de fiecare masă se spălau pe mâini, pentru că mâncarea se consuma cu mâna. Camerele egiptenilor aveau un colț special amenajat pentru spălarea mâinilor.
Curățenia făcea parte din ceea ce ei numeau integritatea magică a omului. Murdăria, spurcarea stăteau la baza tuturor relelor și a bolilor.
La sumerieni purificarea consta în băi cu untdelemn și foc. În acest mod erau alungați și demonii. Mai târziu, grecii au introdus ceremoniile catartice, purificatoare, și pentru obiecte sau animale. Se spunea că există un popor de spirite care face rău omului și animalelor.
Preotul egiptean se rădea o dată la trei zile pe tot corpul. Femeile egiptene foloseau un fel de rimel, o pulbere neagră de galenă și una verde pentru a-și contura pleoapele, a le adânci și contura. Femeile mai foloseau unguente parfumate din terebentină și tămâie.
Mai târziu, grecii foloseau un parfum format din 16 substanțe. Femeile egiptene foloseau și un fel de ruj, iar sprâncenele erau vopsite în cafeniu sau negru. Perucile pe care le purtau femeile și bărbații trebuiau să fie parfumate. Bărbații se rădeau pe cap. Își lăsau părul și barba să crească numai atunci când un apropiat murea. Acest obicei este întâlnit și la români.
Nobilii egipteni purtau o mică barbă falsă. Bărbierii lucrau non stop, ei rădeau clienții pe străzi sau la umbra pomilor. O noutate introdusă a fost purtarea cerceilor și de către femei și de bărbați. Alte bijuterii erau talismanele sau amuletele în formă de scarabeu sau inimă. Pentru a preveni anumite boli purtau pietre semiprețioase care vindecau acele boli.
Mai târziu, romanii au preluat de la egipteni baia în lapte de măgăriţa. În ceea ce privește hrana, egiptenii săraci se hrăneau cu floarea de lotus care creștea pe Nil. O uscau și o pisau și făceau din ea un fel de pâine.
O altă sursă de hrană era tulpina de papirus pe care o coceau și o mâncau. Egiptenii bogați consumau pâine și bere, păsări crude după ce le uscau la soare. În ceea ce privește animalele, în Egipt era interzis sacrificarea vitelor.
Cei care îl adorau pe zeul Amon nu aveau voie să mănânce carne de oaie sau berbec, dar puteau să mănânce carne de capră. Pentru egipteni carnea de porc era impură. În momentul în care era lună plină, egiptenii aveau voie să mănânce carne de porc.
Egiptenii nu mâncau nici pește. Îi ardeau în fața caselor. Egiptenii consumau legume, zarzavaturi, fructe și bere făcută din orz sau curmale. Egiptenii avuți consumau și vin.
loading...
0 comentarii :