Ce mancau romanii pe vremea lui Ceausescu?
O jumătate de pâine pe zi, un litru de ulei şi un kilogram de zahăr pe lună. Aceasta era porţia românilor, stabilită sub regimul lui Ceauşescu. Puii vânduţi la alimentarele comuniste aveau greutatea unui porumbel. Românii îşi făceau pile şi relaţii pentru a căpăta marfa ”pe sub mână”. Proviziile de alimente erau considerate speculă şi se pedepseau cu închisoarea.
Aproape un deceniu, sub dictatura lui Ceauşescu, românii au
supravieţuit mâncând cu porţia. Pentru că economia socialistă nu
funcţiona prea bine şi Ceauşescu se încăpăţânase să achite în avans
datoria externă, s-a impus găsirea unor soluţii pentru a se face
economii la buget, iar marea economie s-a făcut luându-se de la gura
poporului. Pâinea, zahărul şi uleiul se cumpărau numai pe cartelă şi
doar de la alimentarele de cartier. Raţionalizarea pâinii a fost
introdusă în 1982 şi a fost pregăitită treptat de comunişti prin
adoptarea mai multor legi menite să oficializeze reducerea porţiilor de
mâncare.
La data de 19 decembrie 1980 a apărut „Legea pentru constituirea,
repartizarea şi folosirea pe judeţe a resurselor pentru aprovizionarea
populaţiei”. Decretul stabilea raţionalizarea consumului de alimente în
funcţie de judeţ, iar cartelele la zahăr şi ulei erau diferenţiate pe
categorii de populaţie. Primeau raţii mai mari cei de la oraşe şi raţii
mai mici ţăranii din mediul rural.
În procesul prin care Ceauşescu intenţiona să reducă alimentaţia
românilor la limita supravieţuirii, a urmat programul ştiinţific creat
la cererea dicatorului de specialiştii din Comitetul Central. În 1982 a
fost inventat ”Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei”,
document care stabilea necesarul de calorii, raţiile de mâncare şi
inclusiv standardele de greutate ale românilor
Comuniştii au concluzionat că românii au nevoie doar de 2.700-2.800
de calorii. Pentru asta aveau voie, anual, de cel mult: 60-70 de
kilograme de carne şi produse din carne, 8-10 kilograme de peşte şi
produse din peşte, 210-230 litri de lapte sau produse din lapte, 260-280
de ouă, 16 kilograme de grăsimi, ulei, margarină, 170-180 de kilograme
de legume, 70-90 de kilograme de cartofi, 304 kilograme de legume boabe,
65-95 kilograme de produse din fructe, 22-26 de kilograme de zahăr.
Prin decret, în 1984, s-a adoptat un nou standard alimentar şi mai
redus. Românii aveau, anual, dreptul, la 39 de kilograme de carne, 78 de
litri de lapte şi 166 de kilograme de legume. Uleiul şi zahărul se
dădeau o dată pe lună, raţia fiind de un kilogram.
Cartelele, modalitatea prin care comuniştii controlau porţiile
Limitarea consumului de alimente a fost controlată de vechiul regim
prin introducerea cartelelor. Fiecare familie era arondată unui magazin
din cartierul unde avea domiciliul.
Capul familiei se prezenta la gestionarul magazinului cu cartea de
imobil pentru a dovedi domiciliul şi cu buletinul pentru a dovedi
identitatea şi toate datele erau trecute pe cartelă. ”Câţi membrii
locuiau în casa respectivă, atâţia apăreau pe cartelă. Dacă aveau
chiriaşi se treceau şi ei. Era important să treci datele reale pentru că
primeai alimentele în funcţie de câţi membri apăreau pe cartelă. Nu
puteai să minţi pentru că se făceau verificări, exista sectoristul de
cartier care ştia tot şi nimeni nu risca să fie sancţionat”,
povesteşte Iulica Soare, o vânzătoarea de la Alimentara care funcţiona
pe vremea lui Ceauşescu pe strada Alexandru Ghica. Gestionarul
magazinului calcula ce raţie revine fiecărei familii, iar alimentele
erau date în baza informaţiilor înregistrate la magazin şi trecute în
cartelă.
O jumătate de pâine pe zi
Pentru a induce opiniei publice impresia că raţionalizarea pâinii
este o iniţiativă în folosul orăşenilor, Ceauşescu a dat vina pe ţăranii
din mediul rural. În buletinele de ştiri, propaganda comunistă acuza
ţăranii că vin la oraş şi încarcă zeci de pâini în sacoşe pentru a le
duce la ţară că să le dea de mâncare porcilor. Începând cu 1982,
orăşenilor li s-a transmis prin canalele media controlate de comunişti
că vor primi pâine pe cartelă pentru ca ţăranii să nu poată cumpăra în
exces. Cartelele pentru pâine aveau culori diferite, de la oraş la oraş.
Fiecare avea dreptul doar la o jumătate de pâine pe zi. ”Cine venea
la magazin, venea cu cartela. Fără cartelă nu primea pâine. Cartela
avea 30-31 de rubrici, câte zile avea luna şi în fiecare zi bifam când
primeau raţia”, explică vânzătoarea.
În unele judeţe cartele se eliberau pentru o lună, în altele pentru
trei luni. Aproape un deceniu au supravieţuit românii cumpărând şi
mâncând pâine cu raţia pe cartelă. În decembrie 89, cartele au mai fost
meţinute două zile după fuga lui Nicolae Ceauşescu.
Uleiul şi zahărul se dădeau o dată pe lună
O dată pe lună se prezenta capul de familie la Alimentară pentru a
ridica zahărul şi uleiul, câte un kilogram pe cap de membru de familie. ”Totul
era vrac. Veneau cu sticle pentru ulei şi cu sacoşe de rafie pentru
zahăr. Ratia lunară pentru fiecare persoană era de un litru de ulei si
un kilogram de zahar si de faina. Se bifa cine şi-a terminat cota pe
luna respectivă. Dacă erau două persoane, luau doi litri de ulei şi mai
veneau luna următoare”, îşi mai aminteşte vânzătoarea Iulica Soare.
Chiar dacă fiecare îşi primea raţia de ulei, zahăr şi făină, o dată
pe lună, chiar şi aşa în zilele în care” se băga ulei” la alimentarele
de cartier se făceau cozi.
Alimente ” pe sub mână”
”O pilă în comunism este mai valoroasă decât o moşie în
capitalism”. Acesta era principiul după care românii privaţi de alimente
încercau să lege prietenii cu vânzătoarele sau gestionarele de la
alimentară. O ”cunoştinţă” la pâine însemna şansa la o franzelă la
proaspătă sau mai bine coaptă, o pilă la ”pui” însemna să afli din timp
când se aprovizionează magazinul şi să fii primul la coadă. Pe lângă
avantajele de acest gen, românii înfometaţi de pe vremea lui Ceauşescu
puteau obţine alimente ”pe sub mână” dacă aveau pile şi relaţii la
depozitele unde ajungea marfa de la stat. ”Cine avea cunoştinţe mai
făcea rost de cafea, portocale, ciocolată sau bomboane, chestii care rar
ajungeau la magazin pentru că de obicei se distribuiau pe pile şi
relaţii direct din depozit. Conta să cunoşti pe cineva, conta mai mult
decât să ai bani, că şi dacă aveau bani, nu aveai ce să iei cu ei”, îşi mai aminteşte lucrătoarea în comerţul din vremea lui Ceauşescu.
Proviziile de alimente erau considerate speculă
Pilele, relaţiile şi marfa pe sub mână n-au scăpat de rigorile
regimului comunist. Sub conducerea lui Ceauşescu se inventaseră legi
care pedepseau datul pe sub tejghea al alimentelor sau strângerea de
provizii. Decretul Consiliului de Stat 306/1981 privind ”măsuri pentru
prevenirea şi combaterea unor fapte care afectează buna aprovizionare a
populaţiei” din octombrie 1981 stabilea pedepse pentru românii care
făceau provizii de mâncare.
”Constituie infracţiune de speculă şi se pedepseşte potrivit
prevederilor Codului Penal cu închisoare de la 6 luni la 5 ani
cumpărarea de la unităţile comerciale de stat şi cooperatiste, în scop
de stocare, în cantităţi care depăşesc nevoile consumului familial pe o
perioadă de o lună, de ulei, zahăr, făină, mălai, orez, cafea, precum şi
de alte produse alimentare a căror stocare afectează interesele
celorlalţi cumpărători şi buna aprovizionare a populaţiei”, prevedea articolul 1 al decretului 306.
Pedepsea se referea şi la ţăranii care cumpărau pâine de la oraş.
Nu scăpau de pedepse nici vânzătorii care vindeau mai mult decât
prevedea raţia. ”Personalul unităţilor comerciale este obligat să
vândă cumpărătorilor produsele alimentare prevăzute la art. 1 numai în
cantităţile şi condiţiile stabilite de consiliile populare.
Nerespectarea prevederilor alin. 1 constituie infracţiune şi se
pedep-seşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, arată articolul 4 al decretului.
Sarmale din salam cu soia, tort de biscuiţi şi pâine încălzită la aburi
Sub Ceauşescu, românii au inventat reţete alimentare de sărăcie. În
lipsa cărnii de porc, sarmalele se umpleau cu salam tocat de soia, care
se găsea la discreţie în galantare. În lipsa cărnii de pui, lângă
cartofii prăjiţi românii se obişnuiseră să pună salam prăjit. Cum raţia
de ouă nu permitea românilor de la oraş să prepare prea des prăjituri în
casă, biscuiţii de casă tocaţi erau substitut pentru blaturile de tort
sau prăjituri.
Românii găsiseră soluţie şi pentru frăgezirea pâinii vechi de la
alimentară. Franzela se ţinea desupra aburilor până se înmuia şi căpăta o
consistenţă aparent proaspătă.
Bananele şi portocalele care apăreau în galantare numai de Crăciun
şi de cele mai multe ori necoapte se ţineau înfăşurate în ziar, lângă o
sursă de căldură pentru a se coace mai repede.
loading...
0 comentarii :