Ce sa consumam pentru a ne proteja creierul

Blogus     23:26    

Ce sa consumam pentru a ne proteja creierul

Un nou studiu a aratat ca, in cazul adultilor in varsta, exista o legatura intre mai multi nutrienti-cheie din sange si o conectivitate mai eficienta a creierului, manifestata prin performante bune la testele cognitive.
Cercetarea, relatata in jurnalul NeuroImage, a inclus analizarea a 32 de nutrienti din dieta mediteraneana, care, in urma studiilor anterioare, au fost asociata cu o mai buna functionare a creierului la batrani. Studiul recent a fost realizat cu ajutorul a 116 de persoane sanatoase cu varstele cuprinse intre 65 si 75 de ani, potrivit descopera.ro, care citeaza Medical Xpress. „Am dorit sa investigam daca dieta si nutritia poate prezice capacitatea cognitiva la adultii sanatosi mai batrani”, a precizat Christopher Zwilling, savant la University of Illinois, conducatorul studiului.
Cercetatorii s-au bazat pe unele dintre cele mai riguroase metode disponibile pentru examinarea aportului de nutrienti si a sanatatii creierului. In loc sa se bazeze pe chestionare, care reprezinta o metoda inexacta, savantii au cautat biomarkeri in sange. De asemenea, echipa a folosit RMN pentru a evalua eficienta cu care varii retele ale creierului functionau.
„Eficienta are legatura cu modul in care informatia circula in retea”, a precizat Aron Barbey de la Beckman Institute for Advanced Science and Technology. „Am analizat eficienta locala - cat de bine circula informatia intr-un set inchis de regiuni cerebrale - dar si eficienta globala, care reflecta cati pasi sunt necesari pentru a transfera informatia d ela o regiune la alta regiune din retea. Daca aceasta este configurata mai eficient, atunci ar fi mai usoara accesarea informatiei relevante si sarcina ar dura mai putin”, a adaugat cercetatorul.
De asemenea, participantii au completat mai multe teste cognitive. Analiza a gasit o legatura solida intre nivelurile mai ridicate a mai multor nutrienti in sange si capacitati cognitive mai ridicate. Acesti nutrienti, care par sa coopereze, includ acizii grasi omega-3 si omega-6, carotenoidele, vitamina B12 si vitamina D „Studiul nostru sugereaza ca dieta si nutritia modereaza asocierea dintre eficienta retelei neurale si abilitatile cognitive. Acest lucru inseamna ca taria asociatiei dintre eficienta functiilor creierului si capacitatea cognitiva este asociata la randul ei cu nivelul anumitor nutrienti”, a conchis Barbey.

loading...

Related Posts

0 comentarii :