Intr-o piata cu o concurenta din ce in ce mai dura, unii agricultori s-au reprofilat spre o zona mai profitabila: cea a plantelor medicinale.
Cele exotice, de pilda, de salvie, sunt mult mai
productive si mai rentabile decat culturile traditionale de cereale:
investitia este amortizata din primul an, iar castigul este de patru ori
mai mare.
Kilogramul de flori de salvie uscate se vinde cu
13 lei, iar produsele obtinute din aceasta planta sunt foarte cerute
atat in restaurante, cat si industria cosmetica.
Mirosul de profit i-a facut pe doi soti din Ocna Mures sa
investeasca intr-o cultura de salvie. Dupa ce au studiat piata si au
vazut ca exista o cerere foarte mare pentru plantele medicinale, oamenii
au cumparat cu 700 de lei semintele iar acum se mandresc cu o pajiste
de flori mov.
Lidia Olar producator salvie: "Am vazut ca e foarte ceruta pe
piata, e o planta minune, e buna in industria alimentara, cea cosmetica
si farmaceutica."
Anul acesta, vremea buna a facut ca productia sa fie una record:
peste 3 tone. Dupa ce sunt adunate cu mare atentie de pe camp, plantele
sunt uscate pe rame speciale iar cantitatea scade de trei ori.
Eugen Olar, producator salvie: "Pretul pe piata este undeva la 12-13 lei uscata, o cultura foarte profitabila."
Salvia este o planta minune cu proprietati deosebite. Un excelent
detoxifiant, contine complex de vitamine si e folosita in industria
farmaceutica, cosmetica si alimentara: ceaiuri, unguente, siropuri si
tincturi, pe care le vand la targuri in tara.
Planta medicinala este recomandata ca remediu natural in tratarea
hipertensiunii arteriale, afectiunilor stomacului, inflamatiei cailor
respiratorii dar si in stimularea tonusului general.
Cu un gust dulce-acrisor, salvia este cautata, proaspata, si in
restaurante, pentru retete mediteraneene, cu carne, paste ori cartofi.
Un restaurant are chiar in gradina salvie proaspata. Pentru aceasta
reteta, carnea se prajeste cu tot cu frunza de salvie, pentru o aroma
deosebita.
Richard Meszaros, bucatar: "Asadar, saltimboca la romana cu paste
de casa si salvie si sos de vin alb. Salvia merge in general cu pastele,
se pupa foarte bine cu carbohidratii, cu cartofii si in general cu
carnea."
loading...
0 comentarii :