Consumul de fresh suprasolicita ficatul

Blogus     12:07    

Fructele contin majoritar doua polizaharide: fructoza si glucoza. Consumul moderat de fructe (2-3/saptamana) presupune un aport scazut de fructoza, pe cand intr-un suc fresh de fructe cantitatea de fructoza este foarte mare, iar impactul asupra organismului este unul negativ, este de parere Simona Flor, medic nutritionist.

„Paracelsius spunea ca orice substanta poate fi medicament sau otrava in functie de cantitate. Astfel, in loc sa beneficiem de vitaminele si enzimele din fructe, suprasolicitam ficatul nostru daca ele vin sub forma de fresh“, argumenteaza dr. Simona Flor, medic nutritionist la Columna Medical Center, potrivit adevarul.ro. Organsimul uman nu este facut sa poata metaboliza cantitati mari de fructoza si este logic acest lucru; milioane de ani nu au existat storcatoare, iar fructele se gaseau doar in sezonul lor. Acum fructele sunt disponibile tot anul la supermarketul de vizavi de casa, adauga specialistul.
Şi acum o sa facem o recapitulare din materia chimie. „Glucoza si fructoza se metabolizeaza diferit. Glucoza intra prioritar in ciclul de reactii KREBS cu formare de ATP  in vederea hranirii celulelor cu energie, pe cand excesul de fructoza se metabolizeaza predominant in ficat. Astfel fructoza este convertita in fructoza-1-fosfat si apoi intr-un monizaharid (triose) ce este precursor de VLDL- trigliceride sau acid uric“. Astfel, impactul metabolic al cantitatilor de fructe date sub forma de fresh se poate sumariza in: suprasolicitarea ficatului; exces de acid uric, trigliceride ce duce la supraponderabilitate, rezistenta la insulina; cresterea apetitului prin dereglarea leptinei  - hormonul ce da semnalulul creierului ca esti satul. 

„Cantitatile mici de fructoza sunt benefice, pe cand valurile mari venite odata cu sucurile fresh au efect metabolic negativ asupra intregului organism. Sa ne imaginam: ne-ar fi usor sa bem un fresh din 3-4 portocale, insa sa le mancam dintr-o data una cate una ar fi destul de dificil“. Glucoza si fructoza se regasesc in fructe in matricea lor naturala alaturi de fibre pe cand sucul fresh este o bomba de fructoza. „Consumul ocazional nu are impact metabolic atat de negativ, insa a incepe fiecare diminieata cu un suc fresh iti poate afecta sanatatea pe termen lung si te poate predispune la obezitate, acid uric marit cat si rezistenta la insulina ce precede diabetul de tip 2. Prin urmare, evita sucurile fresh de fructe si mananca alimentul in matricea lui naturala“, ne indeamna medicul nutritionist.

loading...

Related Posts

0 comentarii :