Toti cei care intentioneaza sa testeze proprietatile curative atat de complexe si variate ale stirului trebuie sa cunoasca "regulile" de culegere, depozitare si preparare a ceaiurilor, tincturilor si solutiilor. De la stir se consuma atat partea verde, tulpina si frunzele, cat si semintele. Frunzele, asemanatoare ca aspect, dar si ca gust, cu spanacul, îl pot înlocui pe acesta cu succes. Se pot adauga la ciorbe, tocanite sau salate.
Semintele sunt mai sanatoase consumate crude, însa se pot praji.
Planta poate fi recoltata atunci cand ajunge la o înaltime de 25-30 de centimetri, cel mai propice moment fiind în luna august. Frunzele, folosite ca ingredient alimentar, se culeg din partea cea mai de jos a tulpinii, pe întreg parcursul verii si pana toamna tarziu. Semintele sunt bune de cules atunci cand se scutura usor.
La fel ca quinoa si hrisca- granele de stir nu contin gluten, reprezinta o sursa completa de proteine. precum si o sursa fantastica de fibre, fier, acizi grasi si multe minerale.
Dupa cum spune fitoterapeutul Simona Mihailescu, "consumul regulat a aratat ca reduce nivelul colesterolului si presiunea sangvina, sporeste sistemul imunitar si trateaza un numar de boli serioase (incluzand aici si cancerul). Din compozitia chimica a stirului face parte si squalenul, un compus antioxidant puternic, care ajuta la prevenirea cancerului. Acest compus organic natural întinereste celulele si inhiba cresterea si raspandirea tumorilor maligne. Pana de curand, squalenul era extras doar din ficatul de rechin, greu de obtinut si extrem de costisitor.
Frunzele de stir, deseori fierte sau aburite - sunt 90% digestibile cand sunt gatite si aduce beneficii de sanatate comparabile cu varza kale, spanacul si broccoli".
loading...
0 comentarii :