Bacteriile sunt in mod special "innebunite" dupa mancarurile si bauturile care contin zahar si carbohidrati. Acestea le dau puterea de a trai, de a creste si de a se reproduce, creand carii si atacand smaltul dintilor. Alimentele cele mai periculoase sunt cele lipicioase, cu tendinta de a ramane pe dinti - ca dulceata, caramelul sau mierea. Atunci cand se lipesc pe dinti, aceste alimente nu pot fi indepartate prin mestecat sau prin inghitit. In consecinta, ele ofera bacteriilor o sursa permanenta de alimentare, din care acestea gasesc forta de a distruge smaltul dintilor. Cel mai simplu lucru pe care il poti face dupa ce mananci astfel de lucruri este sa te clatesti bine de tot pe dinti la finalul mesei. Ar fi ideal sa ai mereu o periuta de dinti la tine si sa o folosesti atunci cand momentul o cere, ca in cazul acesta.
Acidul creat de bacterii este neutralizat de catre saliva si expulzat afara din gura. Dupa ce acidul este eliminat, mineralele continute de saliva se pregatesc sa repare smaltul dintilor atacati de bacterii. Intervalele mai mari intre mese le ofera acestor minerale binefacatoare oportunitatea de a repara portiuni mai mari, pe cand mesele foarte dese ofera bacteriilor o baza alimentara daunatoare danturii. Gustarile luate dupa masa sunt deci mai putin periculoase decat cele luate intre mese. Astfel, o ciocolata dupa masa nu va provoca atatea neplaceri ca o ciocolata mancata separat. Nici bauturile dulci baute pe tot parcursul zilei nu aduc un beneficiu in ceea ce priveste dantura.
loading...
0 comentarii :