"Cimbrul contine o substanta cu puternice proprietati antiseptice - timolul folosita pentru prevenirea infectiilor inca dinainte aparitia antibioticelor moderne. Exista studii care au demonstrat ca uleiurile volatile din cimbru distrug bacteriile atacandu-le membrana celulara, careia ii reduce permeabilitatea. In plus, s-a demonstrat ca bacteriile nu pot dezvolta rezistenta la uleiul de cimbru, asa cum o fac in cazul antibioticelor de sinteza, datorita faptului ca respectivul ulei are componente atat de multe si de variate, incat face imposibila o adaptare a microorganismelor in acest mediu", explica.
Cimbrul este indicat in caz de astm, pneumonie, infectii respiratorii recidivante, laringita, faringita, amigdalita, colita severa, infectii renale, infectii genito-urinare cronice (nefrita, pielita, salpingita, viermi intestinali, dar si in sinuzita, gingivita, carii, placa bacteriana etc.
Pe langa multele beneficii, planta are si contraindicatii. Iata cateva efecte adverse:
1. Risc de avort
Pentru femeile insarcinate, folosirea cimbrului este deosebit de periculoasa: efectele administrarii acestuia mergand pana la pierderea sarcinii.
Si femeile care alapteaza ar trebui sa evite consumul de cimbru.
2. Inhiba activitatea enzimatica
Cimbrul este contraindicat si in dispepsii si hipopepsii grave, deoarece inhiba activitatea enzimatica.
3. Produce delir
"Administrat in doze prea mari, uleiul de cimbru poate avea efecte adverse severe precum convulsii, varsaturi, dureri abdominale puternice, delir", subliniaza Elena Badea.
De asemenea, planta este nerecomandata si in caz de insuficienta pancreatica.
loading...
0 comentarii :