Spanacul previne formarea cataractei

Blogus     02:52    

Spanacul este o leguma apreciata în toata lumea și un aliment medicinal deoarece ajuta în prevenirea unor boli și afectiuni. Potrivit medicilor, spanacul și broccoli sunt legume care reduc riscul de cataracta. Ambele au luteina și zeaxantina care sunt substante nutritive cu efect antioxidant la nivelul ochilor. Spanacul previne aparitia degenerescentei maculare și astfel scade riscul de deteriorare a vederii centrale.

Atat luteina cat și zeaxantina ajuta în combaterea bolilor de ochi și în prevenirea cataractei. Ambele ajuta în filtrarea spectrului de lumina albastra și au rol de antioxidanti la nivelul ochilor, deci de combatere a atacului nociv al radicalilor liberi produși de radiatiile solare. Astfel de substante sunt necesare pentru mentinerea sanatatii ochilor, protejeaza de efectele daunatoare ale factorilor externi și scad riscul de boli oculare.

Cauzele cataractei nu sunt foarte bine cunoscute, insa se știe ca aceasta boala apare la persoanele în varsta și poate duce la orbire. Alte alimente care ajuta în scaderea riscului de cataracta sunt cele bogate în antioxidanti deoarece ajuta în combaterea radicalilor liberi ce deterioreaza celulele sanatoase.

Vitamina C este un puternic antioxidant și se gasește în portocale, papaya, ardei, capșune, pepene galben, broccoli, roșii, grapefruit, lamai, kiwi. Vitamina E este de asemenea recomandata ca un excelent antioxidant și poate fi luata din surse alimentare, ca de exemplu: legume cu frunze verzi, broccoli, spanac, seminte de floarea-soarelui, arahide, alune, migdale, germeni de grau, ulei de floarea-soarelui.

Pentru prevenirea cataractei și mentinerea sanatatii ochilor se recomanda luteina și zeaxantina care apar în varza, broccoli, napi, spanc, mazare, porumb, morcovi, salata verde, oua, fasole verde.

Spanacul ajuta și în prevenirea atacului cerebral deoarece este o sursa de potasiu. Acest mineral este foarte important pentru organism, pentru mușchi, pentru activitatea cardiaca și sistemul nervos. Principalele surse de potasiu sunt spanacul și cartofii.

În concluzie dieta trebuie sa contina cartofi fierti și salata din spanac. În plus, aceasta leguma - spanacul - este și o sursa de elemente nutritive importante pentru sanatate: fier, calciu, iod, clorofila, sodiu, caroten, fosfor, riboflavin, vitamine (B1, B2, C, K2) și acid folic. Proprietatile spanacului sunt remineralizante, vitaminizante, depurative, emoliente, laxative, de combatere a anemiei și detoxifiere a organismului.

Prin continutul de glutation, spanacul are și proprietati anticancerigene. Glutationul ajuta în combaterea radicalilor liberi și a produșilor nocivi din organism. Spanacul combate stresul, normalizeaza digestia și metabolismul glucidic. Luteina din spanac este motivul pentru care aceasta leguma are efect benefic asupra sistemului nervos, combate și previne bolile de nervi, protejeaza celule nervoase, reduce oboseala de la nivel ocular și îmbunatatește acuitatea vizuala.

loading...

Related Posts

0 comentarii :